26 Apr 2012

Oh Pro dan Kontra

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah
Lagi Maha Pengasih

Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang kita mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:

MATRIX
1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5.Kurang praktikal (Contra)
6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

ASASI/FOUNDATION
1.Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Kurang praktikal (Contra)
5.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
6.Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
7.Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

DIPLOMA
1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6.Mungkin melekakan. (Contra) (mende ni leh jdi Super Contra kalo kome leh pikir psal 'dunia so sial' kat Malaysia ni camne)
7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

TAHMIDI (USIM shj)
1.Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Tapi ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
2.Perlu power bahasa arab.

FORM6
1.Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
2.Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
3.Kalo score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
4.Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
5.STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
6.STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
7.STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

SIJIL
1.Pra- U (Contra)
2.Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
3.Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
4.Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.

25 Apr 2012

Oh Matrikulasi

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah
Lagi Maha Pengasih

Malam ni asal ntah aku ni tetiba jadi kepoh tak tentu pasal. Dari semalam lagi dah berdebor debor jantungku ini. Dan alhamdulillah...


 Yang dinanti nantikan. Tapi, kepelikan di sini ye. I tak mohon Negeri Sembilan pun, bagaimana, mengapa dan macam mana boleh lari ke KMNS ni.. Pelik tak pelik tak? Nampak sangat kan dia main letak jeee. Hurmm tak kisahlah.. yang penting dapat kan..

Tetapi, sangat sedih ye di sini. Kerana, pendaftarannya ialah pada 28 Mei , dan mengikut perancangan keluarga, kakak sulung ku bakal bernikah 30 Mei. Wuarghhhhhhhh kompem tak dapat balik. Mana sadis wehh T______T

Ape pun, aku tak terus decide nak pergi, sebab nak tunggu keputusan UPU dulu. Kot kot tersangkut mana maan yang berkenan, aku akan pertimbangkan lah. Series, memang kena buat solat istikharah satu hari nanti.
U guys, plis pray for me okayyy Adiosssss

24 Apr 2012

Oh Matrikulasi

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah 
Lagi Maha Pengasih

Dari semalam sebenarnya hatiku ini berdebar debar nak tau keputusan kemasukan Matrikulasi untuk sesi 2012/2013. Bangun pagi terus je rasa kelam kabut tak tentu pasal. Saje lambat lambat online , takut line bizi. Maklum lah, beribu riban lagi yang nak check jugak.. Nak cek guna SMS, kedit pulak dah cecah 0.00 hahaii
Las las bukak laman web matrik, yang keluar benda ni hah..





Eh, sakit pulak hati kite ni. Berfeluh feluh tunggu. Takpe takpe..mungkin terlamapau ramai yang semak, macam gini la jadinya.. Nanti den torai , torai dan torai lagi okayy. Adiosss

23 Apr 2012

Oh

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah
Lagi Maha Pengasih


OMAKAIHHHH! Hari ini, entah hamba Allah bertuah mana agaknyalah , telah 'menumpangkan' atau perkataan yang lebih sodapp, 'meninggalkan' seekor kucing dalam kandang Kucing depan rumah tu haah.. Haihh..baru minggu lepas, dapat kucing tambahan 2 ekor dari sape ntah, tiba tiba je ada dalam kandang tu. Just imagine, in only 1 week, aku dapat 3 lagi ekor kucing buangan orang. hahaii macam barang terpakai pulak dah..kesian kucing kucing tu huhu.

Actually, ayah aku memang ada buatkan kandang besar punyEEE as home cottage untuk kucing kucing kakak aku. Dah banyak sangat beranak pinak, takkan nak duduk dalam kandang besi tu lagi.. Tak sangka la pulak akan ada kucing kucing tambahan. hohoho. Sebenarnya kitorang ada letak mangga dengan rantai besi konon kononnya kunci lah..takut orang amik kucingS tu. Tak ber function pun benda benda tu..saje jerrr
Alahai..rupanya makin bertambah. Takpelah kucing..kami terima kau, kami jaga kau okayyyy.. Peacee!!

Oh Fobia

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah
Lagi Maha Pengasih

Malas nak citer banyak, baca jelah ye =))

A

Achluophobia : Fobia pada kegelapan
Acousticophobia : Fobia pada bunyi
Acrophobia : Fobia pada ketinggian
Agoraphobia : Fobia pada tempat terbuka ataupun tempat yang sibuk (crowded)
Ailurophobia : Fobia pada kucing
Alektorophobia : Fobia pada ayam
Alliumphobia : Fobia pada bawang putih
Allodoxaphobia : Fobia pada pendapat
Altophobia : Fobia pada ketinggian
Amaxophobia : Fobia menaiki kereta
Ambulophobia : Fobia berjalan
Ancraophobia/Anemophobia : Fobia pada angin
Androphobia : Fobia pada lelaki
Anglophobia : Fobia pada England, lelaki English, budaya English dll
Anthrophobia : Fobia pada bunga
Antlophobia : Fobia pada banjir
Anuptaphobia : Fobia untuk kekal SINGLE
Apeirophobia : Fobia pada infiniti
Aphenphosmphobia : Fobia disentuh
Apiphobia : Fobia pada lebah
Apotemnophobia : Fobia pada orang yang membuat pembedahan membuang anggota badan.. (Amputations)
Arachnephobia/Arachnophobia : Fobia pada labah-labah
Arithmophobia : Fobia pada angka
Arrhenphobia : Fobia pada lelaki
Arsonphobia : Fobia pada api
Astraphobia/Astrapophobia : Fobia pada petir atau kilat
Astrophobia : Fobia pada bintang atau angkasa lepas
Ataxophobia : Fobia pada benda yang bersepah dan tidak kemas
Atelophobia : Fobia pada benda yang tak sempurna
Athazagoraphobia : Fobia bila dilupakan dan diabaikan
Atychiphobia : Fobia pada kegagalan
Aurophobia : Fobia pada emas
Automatonophobia : Fobia pada patung yang seakan manusia ( ala-ala macam wax statues la..)
Automysophobia : Fobia pada kekotoran
Autophobia : Fobia keseorangan
Aviophobia/Aviatophobia : Fobia untuk terbang

B

Bacillophobia : Fobia pada microbes.
Bacteriophobia : Fobia pada bakteria.
Bancophobia : Fobia pada bank.
Bathmophobia : Fobia pada tangga
Batophobia : Fobia pada ketinggian lagi…
Batrachophobia : Fobia pada amfibia (katak contohnya)
Belonephobia : Fobia pada pin dan jarum
Bibliophobia : Fobia pada buku
Botanophobia : Fobia pada pokok
Brontophobia : Fobia pada petir dan kilat

C

Cacophobia : Fobia pada kehodohan
Caligynephobia : Fobia pada gadis cantik…
Carnophobia : Fobia pada daging
Catagelophobia : Fobia diajuk atau diejek
Catoptrophobia Fobia pada cermin
Cenophobia / Centophobia Fobia pada perubahan atau benda baru
Ceraunophobia Fobia pada petir
Chaetophobia Fobia pada rambut
Chionophobia Fobia pada salji
Chiraptophobia Fobia disentuh
Chirophobia Fobia pada tangan
Chorophobia Fobia menari
Chrometophobia/Chrematophobia Fobia pada wang atau duit
Chromophobia/Chromatophobia Fobia pada warna
Chronomentrophobia Fobia pada jam
Cibophobia/Sitophobia/Sitiophobia Fobia pada makanan
Climacophobia Fobia pada tangga (stairs)
Clinophobia Fobia nak masuk tidur.
Coimetrophobia Fobia pada benda yang simetri
Coulrophobia Fobia pada badut
Cyberphobia Fobia pada komputer
Cyclophobia Fobia pada basikal
Cymophobia Fobia pada gelombang
Cynophobia Fobia pada anjing

D

Demophobia Fobia pada orang ramai
Dendrophobia Fobia pada pokok
Dentophobia Fobia pada doktor gigi
Didaskaleinophobia Fobia nak pergi sekolah
Dipsophobia Fobia minum air
Dishabiliophobia Fobia buka baju di depan orang
Dromophobia Fobia melintas jalan

E

Eisoptrophobia Fobia pada cermin
Elurophobia Fobia pada kucing
Emetophobia Fobia untuk muntah hohoho
Entomophobia Fobia pada serangga
Ephebiphobia Fobia pada remaja
Epistaxiophobia Fobia pada hidung bedarah
Equinophobia Fobia pada kuda
Ergophobia Fobia pada kerja

F

Felinophobia Fobia pada kucing

G

Gamophobia Fobia pada perkahwinan
Geliophobia Fobia pada gelak ketawa
Genophobia Fobia pada seks
Gephyrophobia, Gephydrophobia, or Gephysrophobia Fobia melintas jambatan
Gerascophobia Fobia menjadi tua
Glossophobia Fobia pada perucapan awam (public speaking)
Gynephobia/Gynophobia Fobia pada perempuan

H

Hadephobia Fobia pada neraka
Hagiophobia Fobia pada benda-benda suci
Hamartophobia Fobia membuat dosa
Haphephobia or Haptephobia Fobia disentuh
Harpaxophobia Fobia dirompak
Hedonophobia Fobia pada kesenangan
Heliophobia Fobia pada Matahari.
Hellenologophobia Fobia pada terma-terma Greek ataupun ayat-ayat saintifik
Helminthophobia Fobia dipenuhi cacing
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia Fobia pada darah
Herpetophobia Fobia pada reptilia, ataupun benda-benda yang merayap atau merangkak
Heterophobia Fobia pada jantina yang berlawanan (Sexophobia)
Hexakosioihexekontahexaphobia Fobia pada nombor 666
Hierophobia Fobia pada paderi atau benda-benda suci.
Hippophobia Fobia pada kuda
Hippopotomonstrosesquipedaliophobia Fobia pada perkataan yang panjang
Hobophobia Fobia pada pengemis.
Hodophobia Fobia pada perjalanan di darat
Hormephobia Fobia pada kejutan
Homichlophobia Fobia pada katak.
Homilophobia Fobia pada khutbah atau ceramah
Hominophobia Fobia pada lelaki
Homophobia Fobia untuk menjadi homoseksual
Hoplophobia Fobia pada senjata api
Hydrargyophobia Fobia pada ubat-ubatan merkuri (mercurial medicines)
Hydrophobia Fobia pada air
Hydrophobophobia Fobia pada penyakit anjing gila
Hyelophobia or Hyalophobia Fobia pada kaca
Hygrophobia Fobia pada cecair atau kelembapan
Hylophobia Fobia pada hutan
Hypengyophobia or Hypegiaphobia Fobia untuk diberi tanggungjawab
Hypnophobia Fobia untuk tidur atau dipukau
Hypsiphobia Fobia pada tempat tinggi

I

Iatrophobia Fobia jumpa doktor atau fobia pada doktor
Ichthyophobia Fobia pada ikan
Ideophobia Fobia pada idea
Illyngophobia Fobia pada rasa pening
Iophobia Fobia pada racun
Insectophobia Fobia pada serangga
Islamophobia Fobia pada Agama Islam atau pada orang Muslim
Isolophobia Fobia keseorangan
Isopterophobia Fobia pada anai-anai
Ithyphallophobia Fobia ternampak, terfikir atau mengalami zakar yang menegang

J

Japanophobia Fobia pada orang Jepun
Judeophobia Fobia pada Yahudi

K

Kainolophobia or Kainophobia Fobia pada benda-benda baru
Kakorrhaphiophobia Fobia pada kegagalan
Katagelophobia Fobia diejek
Kathisophobia Fobia untuk duduk (sitting down)
Katsaridaphobia Fobia pada lipas
Kenophobia Fobia apda ruang kosong
Keraunophobia or Ceraunophobia Fobia pada kilat dan petir (Astraphobia, Astrapophobia)
Kinetophobia or Kinesophobia Fobia pada pergerakkan
Kleptophobia Fobia mencuri
Koinoniphobia Fobia pada bilik
Kolpophobia Fobia pada alat kelamin wanita
Kopophobia Fobia pada keletihan
Koniophobia Fobia pada habuk (Amathophobia)
Kosmikophobia Fobia pada fenomena kosmik
Kymophobia Fobia pada gelombang (Cymophobia)
Kynophobia Fobia pada penyakit anjing gila
Kyphophobia Fobia untuk membongkok

L

Lachanophobia Fobia pada sayur-sayuran
Laliophobia or Lalophobia Fobia untuk bercakap
Leprophobia or Lepraphobia Fobia pada penyakit kusta
Leukophobia Fobia pada warna putih
Levophobia Fobia pada benda-benda yang berada dia bahagian kiri mereka
Ligyrophobia Fobia pada bunyi bising
Lilapsophobia Fobia pada ribut
Limnophobia Fobia pada tasik
Linonophobia Fobia pada tali
Liticaphobia Fobia pada tuntutan undang-undang
Lockiophobia Fobia pada kelahiran
Logizomechanophobia Fobia pada komputer
Logophobia Fobia pada perkataan
Luiphobia Fobia pada penyakit sipilis
Lutraphobia Fobia pada memerang
Lygophobia Fobia pada kegelapan
Lyssophobia Fobia pada penyakit anjing gila atau jadi gila

M

Macrophobia Fobia pada penantian yang panjang
Mageirocophobia Fobia untuk memasak
Maieusiophobia Fobia pada kelahiran bayi
Malaxophobia Fobia pada permainan cinta (Sarmassophobia)
Maniaphobia Fobia pada penyakit jiwa
Mastigophobia Fobia pada hukuman
Mechanophobia Fobia pada mesin
Medomalacuphobia Fobia untuk hilang steam
Medorthophobia Fobia pada zakar yang menegang
Megalophobia Fobia pada benda-benda besar
Melissophobia Fobia pada lebah
Melanophobia Fobia pada warna hitam
Melophobia Fobia atau benci kepada muzik
Meningitophobia Fobia pada penyakit otak
Menophobia Fear of menstruation.
Merinthophobia Fobia untuk terikat
Metallophobia Fobia pada besi
Metathesiophobia Fobia pada perubahan
Meteorophobia Fobia pada meteor
Methyphobia Fobia pada alkohol
Metrophobia Fobia atau benci pada puisi
Microbiophobia Fobia pada microorganime (Bacillophobia)
Microphobia Fobia pada benda-benda kecil
Misophobia or Mysophobia Fobia dicemari habuk ataupun kuman
Mnemophobia Fobia pada memori
Molysmophobia or Molysomophobia Fobia apda habuk atau pencemaran
Monophobia Fobia bersendirian
Monopathophobia Fobia pada penyakit yang pasti
Motorphobia Fobia pada kereta
Mottephobia Fobia pada kupu-kupu
Musophobia or Muriphobia Fobia pada tikus
Mycophobia Fobia atau keengganan pada cendawan
Mycrophobia Fobia pada benda kecil
Myctophobia Fobia pada kegelapan
Myrmecophobia Fobia pada semut
Mythophobia Fobia pada mitos ataupun cerita yang tidak benar
Myxophobia Fobia pada lendir (Blennophobia)

N

Nebulaphobia Fobia pada kabus (Homichlophobia)
Necrophobia Fobia pada kematian atau benda-benda mati
Nelophobia Fobia pada kaca
Neopharmaphobia Fobia pada dadah baru
Neophobia Fobia pada benda-benda baru
Nephophobia Fobia pada awan
Noctiphobia Fobia dengan waktu malam
Nomatophobia Fobia pada nama
Nosocomephobia Fobia akan hospital
Nosophobia or Nosemaphobia Fobia untuk jatuh sakit
Nostophobia Fobia untuk pulang ke rumah
Novercaphobia Fobia pada mak tiri
Nucleomituphobia Fobia pada senjata nuklear
Nudophobia Fobia pada bogel
Numerophobia Fobia pada nombor
Nyctohylophobia Fobia pada hutan gelap ataupun hutan pada waktu malam
Nyctophobia Fobia pada kegelapan atau waktu malam

O

Obesophobia Fobia untuk bertambah berat (Pocrescophobia)
Ochlophobia Fobia pada orang ramai
Ochophobia Fobia pada kenderaan
Octophobia Fobia pada bentuk 8
Odontophobia Fobia pada gigi atau cabut gigi
Odynophobia or Odynephobia Fobia pada kesakitan (Algophobia)
Oenophobia Fobia pada wine
Oikophobia Fobia pada kawasan perumahan (Domatophobia, Eicophobia)
Olfactophobia Fobia pada bau
Ombrophobia Fobia pada hujan atau terkena hujan
Ommetaphobia or Ommatophobia Fobia pada mata
Omphalophobia Fobia pada pusat
Oneirophobia Fobia pada mimpi
Oneirogmophobia Fobia pada mimpi basah
Onomatophobia Fobia mendegar sesuatu perkataan atau nama
Ophidiophobia Fobia pada ular (Snakephobia)
Ophthalmophobia Fobia ditenung
Opiophobia Fobia yang dihadapi oleh doktor untuk memberikan ubat yang sesuai pada pesakit
Optophobia Fobia membuka satu mata
Ornithophobia Fobia pada burung
Orthophobia Fobia pada hak atau harta
Osmophobia or Osphresiophobia Fobia pada bau
Ostraconophobia Fobia pada kerang-kerangan
Ouranophobia or Uranophobia Fobia pada syurga

P

Pagophobia Fobia pada ais
Panthophobia Fobia untuk mederita sakit
Panophobia or Pantophobia Fobia pada segala-galanya
Papaphobia Fobia pada Pope
Papyrophobia Fobia pada kertas
Paralipophobia Fobia untuk mengabaikan tanggungjawab
Paraphobia Fobia pada penyimpangan seksual
Parasitophobia Fobia pada parasit
Paraskavedekatriaphobia Fobia pada Friday The 13th
Parthenophobia Fobia pada anak dara ataupun gadis muda
Pathophobia Fobia pada penyakit
Patroiophobia Fobia pada keturunan
Parturiphobia Fobia pada kelahiran anak
Peccatophobia Fobia untuk berbuat dosa
Pediculophobia Fobia pada kutu
Pediophobia Fobia pada anak patung
Pedophobia Fobia pada kanak-kanak
Peladophobia Fobia pada orang yang botak
Pellagrophobia Fobia pada penyakit yang disebabkan oleh makanan yang kurang baik (pellagra)
Peniaphobia Fobia pada kemiskinan
Pentheraphobia Fobia pada mak mertua (Novercaphobia)
Phagophobia Fobia ditelan
Phalacrophobia Fobia untuk menjadi botak
Phallophobia Fobia pada zakar
Pharmacophobia Fobia untuk makan ubat
Phasmophobia Fobia pada hantu
Phengophobia Fobia pada cahaya Matahari
Philemaphobia or Philematophobia Fobia bercium
Philophobia Fobia dilamun cinta
Philosophobia Fobia pada falsafah
Phobophobia Fobia pada fobia
Photoaugliaphobia Fobia pada cahaya yang terang menyuluh
Photophobia Fobia pada cahaya
Phonophobia Fobia pada suara sendiri ataupun apada telefon
Phronemophobia Fobia untuk berfikir
Phthiriophobia Fobia pada kutu (Pediculophobia)
Phthisiophobia Fobia pada TB
Placophobia Fobia pada batu nisan
Plutophobia Fobia pada kekayaan
Pluviophobia Fobia pada hujan atau ditimpa hujan
Pneumatiphobia Fobia pada roh
Pnigophobia or Pnigerophobia Fobia tercekik
Pocrescophobia Fobia berat badan bertambah (Obesophobia)
Pogonophobia Fobia pada janggut
Poliosophobia Fobia pada penyakit polio
Politicophobia Fobia atau kebencian melampau pada ahli politik
Polyphobia Fobia pada banyak benda
Poinephobia Fobia pada hukuman
Ponophobia Fobia pada kesakitan
Porphyrophobia Fobia pada warna unggu
Potamophobia Fobia pada sungai atau air yang mengalir
Potophobia Fobia pada alkohol
Pharmacophobia Fobia pada dadah
Proctophobia Fobia pada rectums
Prosophobia Fobia pada perkembangan
Psellismophobia Fobia menjadi gagap
Psychophobia Fobia pada minda
Psychrophobia Fobia pada kesejukkan
Pteromerhanophobia Fobia untuk terbang
Pteronophobia Fobia digeletek dengan bulu
Pupaphobia Fobia pada boneka
Pyrexiophobia Fobia pada demam
Pyrophobia Fobia pada api

Q

R

Radiophobia Fobia pada radiasi ataupun x-ray
Ranidaphobia Fobia pada katak
Rectophobia Fobia pada dubur ataupun penyakit dubur
Rhabdophobia Fobia untuk dihukum dengan parah menggunakan rod ataupun fobia pada magic wand
Rhypophobia Fobia pada berak
Rhytiphobia Fobia untuk mendapat kedutan
Rupophobia Fobia pada habuk
Russophobia Fobia pada orang Rusia

S

Samhainophobia Fobia pada Holloween
Sarmassophobia Fobia pada permainan cinta (Malaxophobia)
Satanophobia Fobia pada syaitam
Scabiophobia Fobia pada kudis
Scatophobia Fobia pada perkara yang berkaitan dengan tahi
Scelerophibia Fobia pada orang jahat, pencuri
Sciophobia/ Sciaphobia Fobia pada baying-bayang
Scoleciphobia Fobia pada cacing
Scolionophobia Fobia pada sekolah
Scopophobia or Scoptophobia Fobia dilihat atau diperhatikan
Scotomaphobia Fobia untuk menjadi buta
Scotophobia Fobia pada kegelapan (Achluophobia)
Scriptophobia Fobia untuk menulis di khalayak ramai
Selachophobia Fobia pada jerung
Selaphobia Fobia pada cahaya flash
Selenophobia Fobia pada bulan
Seplophobia Fobia pada barang yang mereput
Sesquipedalophobia Fobia pada perkataan yang panjang
Sexophobia Fobia pada jantina yang berlawanan (Heterophobia)
Siderodromophobia Fobia pada kereta api, landasan keretapi ataupun menaiki keretapi
Siderophobia Fobia pada bulan
Sinistrophobia Fobia pada benda yang berada di kiri ataupun kidal
Sinophobia Fobia pada orang Cina ataupun budaya Cina
Sitophobia or Sitiophobia Fobia pada makanan (Cibophobia)
Snakephobia Fobia pada ular (Ophidiophobia)
Soceraphobia Fobia pada mertua
Social Phobia Fobia dinilai negative oleh masyarakat
Sociophobia Fobia pada masyarakat ataupun orang ramai
Somniphobia Fobia untuk tidur
Sophophobia Fobia untuk belajar
Soteriophobia Fobia untuk bergantung pada orang lain
Spacephobia Fobia pada angkasa lepas
Spectrophobia Fobia pada hantu
Spermatophobia or Spermophobia Fobia pada kuman
Spheksophobia Fobia pada penyengat
Stasibasiphobia or Stasiphobia Fobia berdiri atau berjalan (Ambulophobia)
Staurophobia Fobia pada palang cross
Stenophobia Fobia pada benda atau tempat yang sempit
Stygiophobia or Stigiophobia Fobia pada neraka
Suriphobia Fobia pada tikus
Symbolophobia Fobia pada simbolisme
Symmetrophobia Fobia pada simetri
Syngenesophobia Fobia pada keluarga
Syphilophobia Fobia pada penyakit siplis

T

Tachophobia Fobia pada kelajuan
Taeniophobia or Teniophobia Fobia pada cacing pita
Taphephobia /Taphophobia Fobia ditanam hidup-hidup ataupun fobia pada tanah perkuburan
Tapinophobia Fobia ihidapi jangkitan
Taurophobia Fobia pada lembu jantan
Technophobia Fobia pada teknologi
Teleophobia 1) Fobia pada plan yang pasti 2) Fobia pada upacara keagamaan
Telephonophobia Fobia pada telefon
Teratophobia Fobia pada orang cacat ataupun fobia pada raksasa
Testophobia Fobia untuk mengambil ujian
Tetanophobia Fobia pada penyakit kejang mulut
Teutophobia Fobia pada Jerman ataupun barang-barang Jerman
Textophobia Fobia pada fabric-fabrik tertentu
Thaasophobia Fobia untuk duduk
Thalassophobia Fobia pada laut
Thanatophobia or Thantophobia Fobia pada kematian
Theatrophobia Fobia pada teater
Theologicophobia Fobia pada teologi
Theophobia Fobia pada tuhan ataupun agama
Thermophobia Fobia pada haba
Tocophobia Fobia pada kehamilan ataupun melahirkan anak
Tomophobia Fobia pada pembedahan
Tonitrophobia Fobia pada petir
Topophobia Fobia pada sesuatu tempat
Toxiphobia or Toxophobia or Toxicophobia Fobia pada racun ataupun diracuni secara tidak sengaja
Traumatophobia Fobia pada kecederaan
Tremophobia Fobia untuk mengigil atau gementar
Trichinophobia Fobia pada  trichinosis.
Trichopathophobia or Trichophobia- Fobia pada rambut (Chaetophobia, Hypertrichophobia)
Triskaidekaphobia Fobia pada nombor 13
Tropophobia Fobia untuk berpindah atau membuat perubahan
Trypanophobia Fobia pada suntikan
Tuberculophobia Fobia pada penyakit TB
Tyrannophobia Fobia pada tiran (pemerintah kejam kalau tak silap/kuku besi)

U

Uranophobia or Ouranophobia Fobia pada syurga
Urophobia Fobia untuk kencing atau fobia pada air kencing

V

Vaccinophobia Fobia untuk mengambil vaksin
Venustraphobia Fobia pada perempuan cantik
Verbophobia Fobia pada perkataan
Verminophobia Fobia pada kuman
Vestiphobia Fobia pada pakaian
Virginitiphobia Fobia pada perkosaan
Vitricophobia Fobia pada bapa tiri

W

Walloonphobia Fobia pada Walloons (Orang romantik bercakap dalam bahas France dan tinggal di Belgium)
Wiccaphobia Fobia pada sihir

X

Xanthophobia Fobia pada warna kuning ataupun pada perkataan kuning
Xenoglossophobia Fobia pada bahasa asing
Xenophobia Fobia pada orang asing
Xerophobia Fobia pada kekeringan
Xylophobia Fobia pada barangan kayu ataupun pada hutan
Xyrophobia Fobia pada pisau cukur

Y

Z

Zelophobia Fobia pada perasaan cemburu
Zeusophobia Fobia pada tuhan
Zemmiphobia Fobia pada tikus mondok
Zoophobia Fobia pada haiwan

Big Thanks to :CISDEL

Oh Hujan

Assalamualaikum
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah
Lagi Maha Pengasih

“Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) .” (Al-A’raf : 57)


Pernah dengar potongan ayat Al Qur'an ni? Untuk bebudak sekolah, i'm so sure korang pernah dengar tentang potongan ayat ini dan mungkin pernah menghafalnya suatu ketika dahulu. Tak silap ayat ini ada dalam buku teks agama tapi tak berapa ingat pula dalam form berapa. Kan kan kan??

Lately, hujan turun dengan lebat.Kalau tak pagi, petang.Bertambah kerap, lagi lagi lepas earthquake hari tu. Tau kan pasal earthquake tu.. ? Kalau tak tau, maknanya korang memang duduk bawah tempurung.Muehehehe ^ ^
Dan sejak sejak eartquake itu juga telah menjadikan aku seorang Ombrophobia, iaitu fobia kepada hujan. Tak delah sampai kena hujan sikit pun tak boleh, lari lintang pukang , menyorok bawah katil segala. No no no... Macam over je kan =) Ketakutan aku pada hujan setakat macam tiba tiba je meremang bila dengar hujan mula nak turun, dan bila dah kritikal aku akan tutup semua tingkap kat rumah dan rapatkan kain langsir. Motifnya tak taulah kenapa, macam la bila buat macam tu, dapat cool down balik. Aishhh pelixx..
Semestinya bila dah takut kepada hujan, komfem komfem akan ada rasa takut juga kepada petir dan kilat atau nama saintifiknya Brontophobia . Aip, tidak tidak tidak. Tiada kaitan dengan Bront Palarae okayy =))
Bila dengar je guruh, makaihhh kecut perut ni haah pastu menggigil sekejap tak tentu pasal. Kronik ke tak ye?? Aku rasa tak berapa nak kronik sebab aku masih lagi boleh 'cover cover' depan orang lain. Hihihihihi
Bila kat rumah je aku mula berperangai begini. Well well kat rumah sendiri, suka hati kite lewww ^ ^

That's it. Macam mana sekalipun tetap bersyukur bila Allah turunkan hujan. Sekurang kurangnya , turunnya air hujan ini dapat menyejukkan sedikit persekitaran bumi yang semakin panas ni. Summing up, jum ucapkan

" Alhamdulillah "

Sekian Terima Kasih  




20 Apr 2012

Berpeleseran

Assalamualaikum

'Berpeleseran' sounds like more to the negative side kan? Pedulik apa, nak guna jugak. : D

Semalam tersangat sangat sangatlah penat sampai naik lenguh kaki ni.. Aduhh aduhh.. macam lari kat track for 10 round.. Analogi yang sangat propa. hihihi
Penat macam mana pun tapi rasanya berbaloi sebab dapat jumpa dengan kawan kawan semua yang certain of them lepas PMR terussss terbang ke sekolah lain. Rindu rinduan sangat sebenarnya nak jumpa diorang tu semua. Dan Alhamdulillah perancangan yang lebih kurang seminggu ni (kot) , akhirnya dapat diadakan jugak. Having a lot of fun and great moments walaupun agak bercelaru sikit tak tau nak ke mana lepas makang! Biase lettew.

Berkumpul lebih kurang pukul 1 lebih kat Kluang Mall. Ikut perancangan pukul 12, tapi kite merancang, YANG MAHA ESA yang tentukan ye tak?? Disebabkan masing masing dah kebulur menggelupur , apa lagi? Makanlah.. =) I loikeee.. Dari pagi kosongkan space utk perut okayy, nak makan sedap katanya.. Muehehe.. Kami makan di I-takala apa bende ntah. hoho. First time kot makan kat situ, selama ni aku pandang sebelah mata jee..


husna
Cuba teka aku yang mana?? okayy sebenarnye takdee.. : D

aku kat sini haaaahh =))

Muka muka kat atas tu semuanya anak wayang okayy. Dah lapar tu buat je lah muka lapar.. aduhaiiii.
Sementara menunggu makanan makanan yang ditempah sampai, kitorang pun berborak, bergelak, bercerita . Maklumlah..dah bape kurun tak berjumpa kan. Semestinya terasa rindu yang amat.

Tapi, sebabkan kelaparan tahap macam tak pernah jumpa makanan, macam ni lah aku jadinya. wuahaha..

pening pening..bila makanan nak sampai ni

okayy, kawan aku kene marah dengan aku..


Rasa macam menyanyah sangat tak kononnya tak tahan lapar.? Hoho..aku gebang je sebenarnya. tak de lah lapar mane pung.. biase biase je. heeeee

yeahhhhh!! dah sampai. Nurin Lala , the last people order, suddenly turn to the first people serve.

the foods are already serve and get ready to be eaten. ngam ngammm.. 

farah hafizah & shimanabilah

makan dah setel, masing masing da kenyang..bayar la pulak kan..
since kedai ala ala western, makanan ala ala western so the price pon ala ala western jugak lerr


seperti biasa, mengabadikan kenangan di I-Takala.
owner I-Takala amik gambar kitorang tgah makan okayy
Encik owner,, nak usha kami cakap je lahhh = ='



Habis di Kluang Mall, kami terbang ke Kluang Parade. Berbowling pula.. Kemudian ke Kluang Mall balik, untuk window shopping. Pastu, patah balik Kluang Parade for serving something. Sebab tu lah kaki aku ni sakit sampai hari ni pun masih terasa lagi sakitnya. Masing masing dah ada lesen dah sebenarnya, kami tak drive sebab kami lebih suka berjalann.. cehhhh podahhhh! =P

Lightning picture sangat hancur kerana saya memakai henfon biasa 3.2mpixel saje.
Editing membantu la jugak sikit sikit.huhuhu

17 Apr 2012

Kebingungan Melanda

Assalamualaikum.

Haishhhhh cuaknye lahhh.. T______T.
Seremm bila tengok status fb kawan kawan ada yang dok bercerita pasal intebiu intebiu ni. Macam mana diorang boleh dapat panggilan dengan mudah? Asal aku tak tau apa apa ni? Kenapa aku langsung tak dapat income call dari mana2 U yang aku mohon dalam UPU macam diorang tu? Why ? Why? Why? Why?
Okayy stop. Terasa macam nak kene tampar je..

Setelah disemak, dikaji , diteliti dan menemu duga kawan kawan yang telah di temuduga tu..rupanya intebiu intebiu ni diadakan mengikut course apa yang kita amik. Aku ingatkan dia nak buat intebiu tu untuk semua course..Pun bijak aku ni, tak fikir dulu. Adessss..

Lepas semak semula U yang aku mohon tu, almost semua tak de temuduga kecuali untuk Asasi Tesl kat UiTM. Plis pray for me : ) Takutnye kemain lagi. Walhal, tak kene panggil lagi pun. Ngoberrr.. Yang aku semak tu cuma UiTM je. U lain, i don't know lah kan. Hahaiii. sabar je nii.

Syahadat Cinta

Assalamualaikum.

I'm now watching Syahadat Cinta yang disiarkan di Astro Citra.


Cerita yang sangat sangat sangat menyentuh hati. Ini bukan kisah cinta yang konon kononnya ' lautan api sanggup kuredah ' semua tu. Cerita mengenai cintanya dia kepada Islam. Jalan ceritanya, kita dah biasa dengar tapi input Islam dalam cerita sangat terkesan pada aku. Just imagine, belum sampai setengah cerita, aku dah melelehh.Meleleh sebab terkenangkan banyak agaknya dosa yang aku dah buat. ISH!! Yang penting cerita ni memang sangat sangat touching. Menginsafkan diri.


Atas tu, one of the babak. One of the babak?? ayat apekahh..Plus, heronye sangat osemmmm! wink wink!.
Cerita ni memang best. Percayalah.. Korang tengok tau.

In Love

Assalamualaikum.

Mencintai atau menyukai seseorang adalah fitrah kita sebagai seorang hamba-NYA. Sedangkan budak kecik juga punya naluri menyukai seseorang. Mengapa perlu dipertikaikan? Berusaha benar kawan aku sorang ni mempersoalkan , kenapa bebudak sekarang ni tidak senang duduk tanpa kehadiran seseorang yang dipanggil pakwe dan makwe , kenapa bebudak sekarang ni tak boleh nak lari daripada sifat suka akan seseorang. Memang totally agree lah, couple adalah HARAM. Dan, apabila HARAM , ianya tetap HARAM walaupun cuba di islamik kan. Matlamat tidak menghalalkan cara =) Kita mesti ingat, naluri itu adalah satu naluri yang memang Allah dah jadikannya sebagai input dalam hidup kita. Takut nak hurai lebih lebih. Bimbang terpalit pada diri sendiri. huhu.

Maaf kawan. Bukan nak cari pasal, sekadar memberikan pendapat. Yelah, saling memperbaiki mana mana yang kurengggg. Itulah fungsi kawan kan?

Tidak salah untuk mempunyai perasaan suka kepada orang lain. As long as , kita pandai kawal diri, tidak terlalu memberikan ruang untuk si Nafsu, dan macam macam cara lagi kita boleh buat untuk avoid dari sebarang perkara negatif berlaku. Kalau ikutkan, usia usia kita ni, terutamanya mereka mereka yang masih pakai baju sekolah tu, tidak molek untuk bercinta. Katanya, cinta monyet. Ye, betullah tu. Biarlah berkawan dulu. Lagi molekkan???

Bukannya aku nak propa. Konon macam tak pernah bercinto pulok. Pernah memang pernah. Malah , dalam zaman sekolah rendah lagi, sudah mula ada perasaan perasaan sebegitu. Kite suke die.Die suke kite. Suweet kan? Naik sekolah menengah, lagilah kan. Masing masing dan pandai nak berlawa, berhensem henseman. Kena pulak, sekolah yang pergaulannya agak freee. Haihhh.. Tapi bila dah besar ni, aiik besar ke??
Besar lar.. i dah habis sekolah okayyy ** hahaha. Bila rewind balik cerita cerita masa zaman lampau dulu, mesti tergelak sendiri. Kelakarnya lah perlakuan kita tu. Ni apa yang aku rasalah, apa yang korang rasa mana aku tau kan kan kan.. Dan bila korang sedang berjalan and then terserempak dengan sepasang couple yang tengah bercintan cintun tu, automatically korang akan ada rase menyampah. Menyampah bukan kerana jeles, tetapi kerana ' hish, bebudak ni kecik kecik dah pandai bercinte bagai '. Terfikirkan anda semua mungkin perasaan menyampah itu juga pernah dialami oleh orang yang dah pernah terserempak dengan korang yang sedang bercintan cintun tu dengan partner korang tu? Haaaa camne??

Macam tulah apa yang aku rasa sekarang ni. And now i realise that i have lost a precious time , which i could spend it with all other precious things. Regret tahu tak?? Haishh menyesal pun tak guna kan.. Takpelah mungkin pengalaman yang aku dapat tu , boleh mematangkan diri lagi kan. Erm..macam tulah.. =)

16 Apr 2012

Apa Ada Pada Nama?

Assalamualaikum.

Nama saya Husna Hazimah. Nama anda?
Setiap antara kita ada nama masing masing. Setiap nama yang diberikan mempunyai makna tersurat dan tersirat , dan juga melambangkan diri seseorang itu. Sedangkan haiwan pun ada nama mereka sendiri.

Panggilan Nama yang Ditegah

Kalau diperhatikan, ada orang yang suka mempermainkan nama orang dengan memberikan pelbagai gelaran yang tidak baik dan tidak disukainya. Para ulama sepakat megatakan bahawa hukumnya :
Gelaran-gelaran ini tidak kira sama ada ia disebabkan kekurangan orang itu sendiri seperti jongang, juling , rabun, bisu , bongkok dan sebagainya ataupun disebabkan ia merupakan sifat orang yang berkaitan dengan dirinya seperti kedua-dua ibu bapanya.
Firman Allah s.w.t yang bermaksud :

" Dan janganlah pula kamu panggil memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk."
( Surah Al-Hujuraat 49:11)

Memanggil Orang yang Tidak Diketahui Namanya

Jika ingin memanggil seseorang yang tidak dikenali dan tidak diketahui namanya pula, menurut Iman al-Nawawi hendaklah dipanggil dia dengan gelaran yang baik-baik seperti ' Encik ' , ' Tuan ' , ' Puan ' , ' Saudara ' ,  ' Cik ' dan seumpamanya yang bersesuaian dengan keadaan orang yang dipanggil itu.

Kala Terlupa Nama Macam Mana?

Hasil kajian sebuah agensi di Barat menunjukkan 98% responden mengatakan mereka lebih mengingati wajah orang yang mereka temui berbanding dengan nama. Sikap sambil lewa juga menjadi punca kita tidak dapat mengingati nama orang. Ada kalanya ketika bersalaman dengan orang yang baru kita temui, fikiran kita ditumpukan kepada perkara lain. Akibatnya kita tidak dengar dengan jelas nama yang diberitahu. Ada kalanya kita merasakan orang itu tidak penting untuk kita, tidak perlulah kita bersusah payah mengingatinya. 

Cara Mengingati Nama

  • Dengar dengan betul.
  • Sebut berulang kali
  • Lihat kad nama (business card)
  • Tuliskan nama
  • Ulangi ejaan
Petikan rencana dari SOLUSI edisi 26
Renungan bersama khususnya untuk tukang taip berkaliber ini. =)))


There's A Friend

Assalamualaikum.

Sekarang ni zaman millenium. Setakat nak buat kawan , memang tak de hal lah. Facebook ada, Twitter ada dan macam macam lagi medium yang wujud , memudahkan kita mencari kawan atau recall balik kawan kawan lama yang dah terpisah. Kletak kletuk keyboard..dah dapat kawan. Mudahnya. Semudah ABC =)
Tak percaya? Lihat Facebook korang. Silap silap dah cecah 4000 orang. Jenguk sikit twitter korang. Berapa ribu folowers? Itulah kawan.. Mungkin ada yang kita kenal. Tapi kawan jugak kan namanya? Hoho

Secara realitinya, kawan yang datang silih berganti. Kita akan dapat lihat pelbagai ragam , pelbagai ideologi , pelbagai budaya dan banyak lagi. Melalui ukhuwah itu , banyak pengalaman mahupun pengetahuan yang kita akan peroleh. We will gain both positives and negatives. Nak tak nak , kita tetap akan lalui. Kerana itu adalah kehidupan.

say it: tenkiu google image

For me personally, sometimes i'm being sick for starting a new friendship. Tetapi sebenarnya, ianya adalah satu situasi yang sangat indah. Start with ' who's your name? ' till having a great conversation , was the best moment is it? Mempunyai perasaan segan untuk memulakan perbualan pada saat permulaan adalah perkara normal yang dilalui oleh semua orang. Chillex lah... : D

Apabila kita sudah bergaul rapat dengan kawan tersebut, kita akan mula berkongsi cerita. Sesetengah orang mungkin malu untuk berkongsi pengalaman mereka dengan kawan kawan, mereka lebih suka share dengan family. Pun boleh , tak de masalah. But the others, maybe have the comfort to share their experience or probs with friends rather than their family. Pun boleh jugak! Tapi, ingat tau. Tak semuanya kita boleh share. Kawan kita tu pun ada life dia sendiri. Kita pula kena tolak ansur jugak. Janganlah asyik kita je yang nak suarakan probs kita pada dia. Kadang kadang kita juga perlu menjadi pendengar untuk kawan kawan kita tu. Tu pun kalau dia nak share lah. Barulah balance ye tak? Kalau kita je yang sibuk noo nak cerita hal kita, tak masal kawan kita tu sesak dan mula cari kawan rapat yang lain. Time tu, bila dah tak rapat mulalah nak update status kat FB, cakap macam itu ini pasal kawan kita tu. Tak baik tau. Cuba fikir balik, mungkin silapnya datang dari kita jugak.

Summing up, without friends, our live is nothing. Betul.! Kadang kadang jatuh bangun kita juga ada kaitan dengan 'kawan'. So, jagalah kawan baik baik dan cari kawan yang boleh bawa kita ke arah yang positif bukan negatif. No no no. Okaylah. Selesai sudah rencana berilmiahku di kala ketiadaan kerja ini. BAIIIII...!!!

15 Apr 2012

I'm wearing braces

Assalamualaikum.
I'm wearing braces.

this is not the real of me. Gambar hiasan saje. Mari berterima kasih kepada google image.

What is braces? Braces jika di terjemahkan dalam bahasa melayu ialah pendakap gigi. Bahasa mudahnya ialah, sesuatu yang diikat pada gigi, bagi merapatkan , memperbetulkan ataupun mana mana yang sama erti dengannya. Normally, mereka mereka yang mempunyai masalah pada gigi akan mengambil inisiatif ini bagi memperbetulkan gigi mereka.
Selalunya golongan yang memakai braces mempunyai masalah seperti :

1. Gigi ala ala jong * ( faham kan? Sori, tidak berniat untuk mengejek)
2. Gigi yang berlapis
3. Gigi yang jarang
4. Apa apa sahajalah yang merumitkan.

Tak semua yang memakai braces ini, jong jong belaka ye kawan. Adalah masalah mereka sendiri. Masalah yang aku hadapi pula, macam mana nak terangkan ye? Complicated sikit nak terangkan. Ada satu side pada gigi aku yang berlapis, tapi tak nampak sangat sebenarnya.It's about, one of the teeth has a very sharp end. Dan aku sering tergigit lidah ataupun bahagian tepi mulut ( what do we call?? i do know). Perkara ni akan menyebabkan luka dan mata ikan dengan mudahnya bertegek kat situ. So, kena ada satu operation untuk avoid benda tu dari terjadi lagi. The solution is by using braces. Ishh..malunyee citer kat korang ni. Aduduhh.

Back to the topic. Kalau korang rajin, pergilah ke website website lain yang ada expose kan mengenai sebelum dan selepas seseorang itu memakai braces. Kalau rajin, kalau malas suka hati kau la. Hoho
Braces ni ada banyak jenis. But, mostly people use only this two type of braces. Satu yang macam ada manik manik and the other one just ada satu line besi pada gigi, macam aku. Nak juge inteperem.

Daripada apa yang aku tau, braces ada juga yang jenis transparent. So, bila seseorang itu memakai braces yang transparent, orang lain tak tau sebab mereka tak nampak mana batang hidung si braces tu. Maka, orang itu pun terselamatlah dari gelaran ' gigi besi ' oleh kengkawannya. Pandai buat cerita kan?

paling kiri adalah jenis yang line besi kat gigi, second yang bermanik manik segala tu, yang ketiga yang transparent.
Terrrrima kasih google image.

Dari segi harga, aku admitlah, benda benda ni memang sangat mahal. Paling murah, adalah jenis yang aku pakai ni, yang jenis ada line besi pada gigi. Kat klinik tempat aku buat ni diorang cas RM500. Lima rat, kalau ikutkan boleh lepas beli Corby tu hah. Benda tu pun sekarang da murah dah. Silap silap boleh dapat dua ye tak? My cousin using that manik manik type. Menurut dia, bayarannya memakan beribu ribu jugak. Whoaaaa! =0 Beribu ribu boleh sopping sakan okayy.Yang transparent tu, I do know. Mungkin lebih kurang dengan yang manik manik tu.

Tapi sesetengah budak sekarang ni pakai braces hanya untuk menunjuk nunjuk . Helo sayang sayang sekalian, braces is not one of the trend okay!! Kau dah rasa sakit siksanya pakai braces ni, jangan mengeluh tau. Trend kan? Huh, marah betul i ni. =) Kadang kadang mereka perlu diingatkan jugak, kerana kami pemakai pemakai braces ni, bukan nak saje saje pakai, jauh sekali nak mengubah ciptaan Allah, tapi kami nak memperbetulkan supaya mudah bagi kami bertutur, makan semua tulah.

Untuk sapa sapa yang terasa ada ura ura nak pakai braces tu, aku cuma bagi satu tips je, fikirlah semasak masaknya biar overcook jangan uncook okayy. : D For me personally, bila terasa sakitnya tu, barulah timbul menyesal, kenapalah aku pakai braces.. Fikir betul betul okayy. Normally lepas checkup, kita akan rasa sakit. Yelah mungkin dokter tu ketatkan besi or what else. Nak baik semula ade la dalam 3, 4hari. Banyak bersabar jelah.. So, think wisely okay beb!

Nak bagitau ni

Assalamualaikum.

Tengok cerekarama tak tadi? Tajuknya Landasan Cinta, hero dia Shahrizal Jaszle while heroinnya Tasha Shila. Quite best. Jalan cerita menarik ala ala video siap ada pause pause bagai. Hahaii.
Cerita mengenai seorang gadis yang bekerja sebagai pekerja kilang mempunyai angan angan untuk bersuamikan seorang Pilot. And kebetulan dia dapat tawaran ke Perth, and there he found a guy who works as a pilot, but she didn't know it at first. Kelakarlah kot cerita tu.
Ending dia best, op cos diorang berdua kan. Ada phrase yang aku suka based on skrip Tasha Shila.
Katanya, ' berangan angan tak salah, mana tau boleh jadi realiti'. Haaa something like that. So watch out u guys out there. Jangan memperlekehkan mereka mereka yang kuat berangan ni. Sebab mereka selalunya akan jadikkan angan angan tu sebagai mission diorang. And there will reach it someday. Aku backup diorang sebab aku pun kuat berangan****err

Kaybai. Tidur tidur.

When I Was Wearing My School Uniform

Assalamualaikum.

Hari ni bosan habis. Tak de kerja . So, nak share cerita cerita sepanjang aku Form 5 tahun lepas. Senior kateko. Junior lalu depan, cepat cepat buat muka bengis. Masalahnya, diorang pon takut dengan aku. Makin dibuat kawan adelah. Penat je susah payah berlakon **

Aku bukan perasan , tapi aku jenis yang dikenali jugak lah. Itupun sebab aku ni adik kepada seseorang yang sangat aktif dalam bidang nyanyi nyanyi kat sekolah tu. Kira tumpang fofuleriti kakak jugaklah. Alahaiiii. Aku tak pandai nyanyi, suara aku macam suara Selena Gomej je. ** Kebetulan, aku dilantik untuk jadi Ketua Editor Majalah sekolah. Lagilah orang kenal. Mana taknya, ke hulur ke hilir tiap tiap ari ada je kena buat. Tak sah satu hari kalau tak masuk bilik guru.  Ingat bes ke jadi orang yang dikenali ni.. Letih okayy. : D Kalau buat silap, semua orang tauuuu.. Maluuuu

Awal tahun form 5, tak ada yang menarik sangat disebabkan satu kelas berpura pura takut, tahun SPM kan..
Termasuklah aku yang cuba nak propa ni. Bila dah setengah tahun, our true colours pon keluar. Tu pun sejak kami semua join satu program yang dikhaskan untuk sekolah sekolah yang ada aliran sains. Since that, perlakuan sopan kami berakhir dan kami menjadi bertambah tambah gila. Sangat gila. Hohoho

dengan kawan kawan yang osemm

Nampak beg beg kat belakang tu? Suppose program ni ala ala perkhemahan gitu. Tapi masing masing ngober macam nak pergi bercuti kat atas cruse okayy. Nama program ni, program Ibnu Sina, bercampur dengan sekolah sekolah lain yang tak sangka, juga gila macam kami. Sadis.


Time suka suki, kami suka suki dengan osem .


Time makan, kami makan dengan osem.


Time study, kami study dengan begitu osemm.
Ehem..satu buku pon takde**


Time rehlah, kami rehlah dengan sangat osem..
Sekolah sukan katanya..wekk


 Dan , setelah berabad sekolah kat situ, inilah pertama kali aku masuk Galeri Sejarah. Before ni, series tak pernah dengar pon ada Galeri Sejarah kat sekolah tu. Aku duduk bawah tempurung kot.


Dua orang bespreng saya yang osemmm ; )

okay. pada masa ini saya rasakan bahawa kamilah student paling kurang asam. Cikgu tengah mengajar, kami pula curik2 snapping pikcer bersama. Motif : student ulat buku pakai spect 24 hours sampai bingkai spect patah. Frankly, bingkai spect aku patah dan mereka cuba memerli aku . Kurang asam punye budak!
 


p/s: membawa telefon bimbit ke dalam kawasan sekolah adalah di larang bagi para pelajar.
but..aku sudah melanggarnya . Peace!
osem sangat kau ni sebenarnyeee.


SPM is just around the conner, but looks like we have done it peacefully. Hello vogue ke style macam ni? Sape ajar ntah, aku pon ikut je..


Rasa macam Princess, kene apit dengan dayang dayang senandung. hoho
Seingat aku, ini gamba las yang kitorang amik gamba sama sama. And next weeknya, berperangggg!!!

Okaylah.Stop here, dah macam macam merepek ni. Kaybai!


14 Apr 2012

Hari Ini

Assalamualaikum.


Kalau 7 Februari lepas, nenek tercinta kembali menghadap Allah, hari ini pula salah seorang datuk sedara pula yang kembali kepada Allah. Innalillah..
Sesungguhnya mati itu pasti! Dari tanah kita dijadikan , kepada tanah juga kita dikembalikan. Arwah baik dengan aku, walaupun aku cuma cucu saudara saje. Rajin bertegur. Cuma sejak sejak sakit , aku tak berani nak bertegur. Tengok kondisi dia je dah cukup buatkan aku rasa tak sanggup. Tak sanggup tengok dia dalam kesakitan. MasyaAllah. Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang orang yang beriman. Amin~

U JELLY?

Assalamualaikum.


Been so long tak update. Pemalas gila kau sejak sejak jadi grapers ni. Niat nak merajinkan diri tu ada, tapi niat memalaskan diri tu lebih menguasai. =D


U JELLY? haha. Kelakarlah.. That word is own by my junior. Kira tagline dia la konon kononnya. Setiap kali update status kat fb, mesti ada perkataan tu.U JELLY? It sound silly but nice. Hoho. Gi mana tuh?
Aku memang attract betul dengan tagline dia. Unik and kelakarlah senang cakap. Aku pun tak tau macam mana nak cerita. Bila keluar status dia. yang bes bes ke kurang bes or yang memang tak bes langsung , aku tetap nak gelak sebab ada U JELLY tu? Jelly to shortform bagi jealous for sape sape yang tak tau. Eh, betul ke tak eak eja jealous ni? Maklum lah dah lama tak belajar, so semua bende yang dalam kepala otak ni hilang terbang di bawa angin sepoi sepoi bahasa tu. hohoho. blah lah..


Summing up, ermm U JELLY? hahaa.. gelak cepatttt =) 

9 Apr 2012

BSS -Bullet Sneezing Syndrome

Assalamualaikum


Lepas selesai ujian JPJ hari itu, tiba tiba je terasa energy content dalam badan ni makin lemah. Pastu mulalah sakit tekak. Okayy, bila mula sakit tekak aku dah tau dah kenapa . Selalunya penyakit 3 serangkai ni melibatkan - darah tinggi, kencing manis dengan sakit jantung. Tapi penyakit 3 serangkai aku - selesema, demam dan batuk.


Aku bukan jenis orang yang mudah terkena sakit sakit yang berkaitan dengan kelemahan antibody ni. Antibody saya KUUUUAT! But, once bila dah terkena, it takes a time to recover as normal. Macam sekarang ni lah. Bila dah terkena pakej tu, las kali mesti hilang suara. Terus jadi pendiam sebab bila nak keluarkan suara, tekak akan rasa perit. Lemah selemah lemahnya. Nasib baik dah tak sekolah. Kalau dulu time sekolah,  memang gua lentoq je kat bilik rawatan. Nak balik hostel , warden tak kasi.


Sekarang ni pulak, tetiba je terkena BSS-Bullet Sneezing Syndrome. Haha. Maksudnya, Sindrom bersin tak henti henti. Bukan tak henti henti langsung. Tapi dalam masa seminit dua tu, aku akan bersin sampai 4,5,6 kali. Mengalir air mata. Hahaii. Saje guna perkataan bullet. Kasi gempak..wakaka=)


Tengah asyik merungut rungut, tiba tiba...

klik lah article ni, supaya dia membesar dengan hebat =)

Allahuakhbar! Sentap I , bila pertama kali baca article ni pada wall seorang kawan di FB. Selama ni kita cuma tau yang penyakit itu memang penghapus dosa. Tapi tak tau apa lagi huraiannya kan? Bila dah baca ni, timbul rasa keinsafan. Aku selalu merungut bila sakit. Padahal sakit di dunia ni sikit je sakitnya. Orang lain kat luar sana tu lebih teruk sakitnya jika nak dibandingkan dengan aku ni.

Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa =)
So, jangan merungut ye bila sakit..






Seorang Lagi Pelatih PLKN Meninggal Dunia

Assalamualaikum.

Ada dengar cerita pasal seorang pelatih PLKN siri 9/2012 meninggal dunia tak? Sebenarnya cerita ni dah lama, tapi baru sekarang ni berkesempatan menggali cerita ni dengan lebih detail.Kejadian berlaku di Kem PLKN Terkok, Sungai Siput. Masuk kali ini, katanya 19 orang yang dah meninggal dunia di Kem Latihan masing masing. Tapi berdasarkan latar belakang cerita yang berlainan lah. 19 orang meninggal dunia..! Makaihhh, jumlahnya memang nampak sikit tapi sebenarnya BANYAK woo.! Memanglah takdir yang menentukannya. Kita sebagai manusia dah tentu tentu tak boleh nak nafikan. Setiap orang dah ditentukan hari mati masing masing.

Takutnya dengar. Dahlah pelatih yang meninggal tu sebaya dengan kite. huhu Intake pertama untuk sesi 2012 pulak tu. Menakutkan calon calon yang lain. Menurut sumber, mangsa meninggal akibat demam selama beberapa hari. Ada yang mengatakan bahawa mangsa, R. Vinoth telah terkena jangkitan kencing tikus. Tapi ura ura itu dinafikan oleh Menteri Pertahanan kita kerana menurut kajian makmal dan juga Jabatan Kesihatan Perak , tiada virus tersebut dalam kolam air kem itu. Langkah yang diambil ke atas Kem PLKN Terkok, ialah dengan menghentikan operasi dan pengambilan pelatih untuk intake yang seterusnya.

Bagi aku sendirilah kan, pihak pihak berwajib yang menjaga pusat pusat PLKN tu seharusnya menjadikan aspek kebersihan dan kesihatan sebagai perkara yang paling atas untuk dititkberatkan. Bukannya nak mengada ngada , kononnya generasi sekarang ni tak boleh kena kotor sikit ke apa. Hakikatnya, benda benda tu semua memang PENTING!!. haaa semangat ni.. =D so, ada bagusnya jugaklah kan kami mengada ngada ni. hihi

Sebelum sesi PLKN ni bermula, setiap dari pihak yang berwajib tu perlu membersihkan kawasan persekitaran. Bukan sesaja mengarah. Yelah, consider la sikit. Ye, mungkin sebelum ditinggalkan pelatih yang sebelumnya, diorang mungkin ada kasi bersih itu tempat. MUNGKINLAH. Tapi tak mustahil, tempat tu boleh jadi kotor balik. Dah lama kena tinggalkan..Pulak tu, kawasan tu pulak bahagian pedalaman. Janganlah sampai ada air yang bertakung. Tukar tukar la air tu. Kalau tak, memang very the easy lah kan virus virus tu buat puak. haihhh. Boleh tak saya apply jadi YB ? **

Haha. Penat ar berleter. Perut lapar. Menjewit jewit minta diisi. Okayy bai.



* : based on Berita Harian

7 Apr 2012

sengkang matakah?

Assalamualaikum.

Wahhhhhhh saya masih belum beradu. Lampu di bilik masih terang benderang. Kipas sekali 2 pasang. One yang dah sedia ada hang kat ceiling and the other one curik from my mum's room hehe. Selalu tak sejuk macam hari ni. Panas memanjang. huhu Tv masih on walaupun just menjeling jeling je.Nasib tak pasang aircond. Lappy, op coslah on.. Really membazir.. I think, i'm the one who make those people in this house suffer to pay all the bilssss. Bil elektrik, bil broadband. haiyaaa.. Mak kata : kadar bil rumah ini meningkat semenjak kamu duduk rumah. Haha.. ayat perli berbentuk kiasan lambut. I looikeeeeeeeeeee mummy. haha

Tu la mak. Dari dulu lagi saya pesan, jangan pakai broadband. Kita pasang WIFI jek. It'll easy for you to fesbuking fesbuking or YM dengan abang. ( My abang study kat negara orang.) hekhekhek
Niat jahat ku untuk mengambil kesempatan ditolak mentah mentah. Mak dah tau objektif jahatku itu daripada kakak yang menikam belakangku. Sebenarnya tak lama dulu aku ada plan dengan kakak untuk mengecek pasang Wifi kat rumah. Easy for us . Tak perlu tunggu turn. haha. Kurang asam punye kakak.
Jangan tegur aku sampai esok. =)

Sudah lewat malam, perut pula berbunyik bunyik. Cukuppppp..! Penat dengar. Aduduhhh.. lapar pula.

Okeylah fine. tidur lagi bes. baiiiii

Titanic 3D

Assalamualaikum. Selamat 2.54 pagi semuaaa : )

Tak tidur lagi disebabkan mata ini terlalu obses dengan laptop.
Hari ni sebenarnya classmates aku ajak turun banda lepak sesama bawah jambatan, rooftop mall, kedai kedai makan terutamanya kedai MakMak bukan Mamak. Haha. Takdelah.

Mereka mereka tu ajak lepaking lepaking sahaja. Agenda diorang sebenarnya nak tengok cerita Titanic 3D yang baru keluar tu hah. Selain tu, saja nak keluar ramai ramai penuhkan shopping mall. Kami memang satu kelas begini. Disebabkan dah terlampau seia sekata sehati sejiwa, segalanya nak bersama. Even, pilih course untuk UPU hari tu pun, cari yang saling berkaitan. Apa pun tak boleh kan? Tak payah buat reunion segala, setiap kali hangout dah macam reunion dah. Segerombolan gituu..

Sori la guys, tak boleh nak join lah. Tak sihat sangat lagipun poket dah kering. Gua dah sengkek gile ni beb. =D

Leonardo diCaprio : u are so osemm ...(dulu) haha peace!


Plus, korang taukan Titanic ni, underage punya budak tak boleh tengok. So, dalam usia usia 18 aku yang belum nak 18 ni, boleh ke masuk panggung tu? Korang pun bukan semua yang dah 18 kan..haa.. Tak masal kena kick out tengok cerita lain pula. Sadis je bunyi.

Takpelah. Kalian bergembiralah dulu. Nanti ada masa kita hangout sekali lagi sesame okayy.. Love u allz like a love song lahh : )